Înfrîngere logică

212
voturi

Fără Rafael Nadal şi David Ferrer, echipa de tenis a Spaniei a învins România, scor 4-1, în turul doi al Cupei Davis, Grupa I valorică a zonei Europa/Africa. Astfel, în septembrie, ibericii vor disputa barajul pentru promovarea în Grupa Mondială, adversari putînd fi echipele Japoniei, Kazahstanului, Elveţiei, Poloniei, Canadei, Germaniei, Australiei sau Belgiei. România va juca şi în sezonul 2017 în turul I al Grupei I valorice a zonei Europa/Africa.
În Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, în faţa a peste 5000 de spectatori, Marius Copil a făcut un meci mare în compania lui Feliciano Lopez, care a avut nevoie de toată experienţa sa pentru a înfringe cerbicia tînărului său adversar. Spaniolul a învins cu 7-6 (4), 5-7, 6-4, 3-6, 6-3 aducînd primul punct echipei pregătite de Conchita Martinez. Al doilea l-a acontat Roberto Bautista Agut care care l-a depăşit, fără drept de apel, pe Adrian Ungur: 6-3, 6-2, 6-1. Sîmbătă meciul de dublu a oferit spectacol. Horia Tecău şi Florin Mergea s-au dovedit mai buni decît adversarii lor, Feliciano Lopez şi Marc Lopez: 3-6, 6-1, 1-6, 7-5, 6-3.
Duminică Bautista Agut a aflat cu puţin timp înaintea meciului său că adversarul va fi altul. Diagnosticat de medici cu ruptură de muşchi abdominali, Marius Copil a fost nevoit să abandoneze. Locul său a fost luat de Mergea, care nu a mai jucat un meci de simplu din august 2014! Deşi s-a străduit să ofere o replică viguroasă numărului 15 mondial, românul a cedat clar, scor 4-6, 3-6, 2-6.
Cu problema învingătoarei tranşată, s-a decis ca ultimul meci, unul fără miză, să-i opună lui Adrian Ungur debutantul Pablo Carreno Busta. Fără prea mare trac, spaniolul a învins cu 6-3, 7-6 (5) şi astfel Spania a cîştigat cu 4-1.
În celelalte trei partide ale grupei s-au înregistrat rezultatele: Rusia – Olanda 4-1 (la Moscova), Ucraina – Austria 3-2 (la Kiev), Ungaria – Slovacia 0-3 (la Budapesta). Învingătoarele vor participa la barajul pentru calificarea în Grupa Mondială, ediţia 2017.
Se cunosc şi semifinalistele ediţiei 2016. La Belgrad, deţinătoarea titlului, Marea Britanie, a învins, la mare luptă, formaţia Serbiei, scor 3-2. Britanicul Kyle Edmund i-a învins pe Janko Tipsarevic şi pe Dusan Lajovic, în timp ce James Ward s-a înclinat în faţa celor doi sîrbi. Decisiv s-a dovedit meciul de dublu, cîştigat de Marin Cilic şi Ivan Dodig în faţa fraţilor Bryan, Mike şi Bob. La Trinec, Franţa a învins echipa Cehiei, scor 3-1. Singurul punct al gazdelor a fost reuşit de Lukas Rosol care a cîştigat în faţa lui Jo-Wilfried Tsonga. La Pesaro, Italia s-a înclşinat în faţa Argentinei, scor 1-3. Victoria formaţiei sud-americane a fost pecetluită de Federico Delbonis (2 succese) şi de dublul Juan Martin Del Potro – Guido Pella, pentru gazde punctînd Fabio Fognini. În fine, la Portland, echipa americană a cedat în disputa cu cea croată, scor 2-3. În meciul decisiv Borna Coric l-a învins pe Jack Sock. În semifinale sin septembrie britanicii vor evolua în compania argentinienilor, iar francezii în cea a croaţilor.